Het zal u niet zijn ontgaan: op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Nederland heeft dan een zogenaamd ‘actief donorregistratiesysteem’, want iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, wordt per die datum opgenomen in het Donorregister met de vermelding “geen bezwaar tegen orgaandonatie”, wanneer niet actief een keuze is vastgelegd.

Op dit moment staan 6,6 miljoen mensen geregistreerd, waarvan 57% toegestemming geeft voor orgaandonatie (bron: Vakblad Uitvaart, nr 10). Dit betekent dat 8,5 miljoen mensen nog niet zijn geregistreerd, we hebben dus nog een weg te gaan..

Wat heeft een donatie van weefsels en/of organen van invloed op een uitvaart?

Een donor kan na uitname naar wens thuis of elders worden opgebaard tot de dag van de uitvaart. Wat wel verschil maakt, en waar zeker rekening mee gehouden dient te worden, zijn de procedures rondom donatie van weefsels of organen. Een orgaandonatie kan alleen als iemand in het ziekenhuis overlijdt. De bloedcirculatie van de organen moeten met apparatuur op gang worden gehouden, hetgeen inhoudt dat familie afscheid neemt in een ziekenhuisomgeving en heel kort de tijd krijgt voor de laatste groet, omdat de donoroperatie snel gestart moet worden.

Dit is anders bij een weefseldonatie. Hierbij maakt de locatie van overlijden geen verschil, al gebeurt de weefseluitname niet thuis. Hiervoor wordt de overledene in overleg met de familie uiterlijk binnen 6 uur naar een mortuarium gebracht, en wordt na de donatie naar de gewenste locatie (thuis of elders) gebracht. De overledene samen aankleden en verzorgen met familie is na een donatie zeker nog mogelijk.

Over precies 2 weken begint het nieuwe jaar….2020…een jaar met nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, maar wellicht ook met nieuw, ongekend, verdriet. We kunnen jammer genoeg niet al het verdriet voorkomen, maar misschien een zinloos overlijden iets lichter maken door het leven door te geven aan iemand die dit hard nodig heeft!

Wilt u meer informatie? U kunt bellen met de donorinformatielijn 0900-8212166 of neem een kijkje op :             – Transplantatiestichting.nl
– Hersenbank.nl

Mijn gedachten gaan naar diegenen die het nieuwe jaar ingaan met het grote gemis van een dierbare!

Marja Oosterman
www.oleander-uitvaartzorg.nl
06-52553676