Kinderen

Kinderen begeleiden bij overlijden
Als je aan kinderen denkt, dan komt een beeld van zorgeloosheid, plezier maken, spelen, leren en groeien. Maar ook kinderen kunnen te maken krijgen met de verdrietige kant van het leven. De overledene is opa, oma, een familielid of een buurvrouw, maar soms ook een ouder. Een overlijden kan bij kinderen veel vragen, angsten of onzekerheden oproepen. Het is daarom heel belangrijk om kinderen te betrekken bij het afscheid en de uitvaart. Veel mensen vinden dat moeilijk en dat is het ook. Ik geef u daarom graag wat handvatten bij het begeleiden van uw kind(eren) in deze moeilijke tijd.

Duidelijkheid geven voorkomt vragen
In de dagen voor de uitvaart is het heel belangrijk om uw kind eerlijk te vertellen wat er speelt. Kinderen vangen gesprekken of een deel daarvan op en gaan daarover fantaseren. Niet zelden is de fantasie enger dan de werkelijkheid.
Onbeantwoorde vragen kunnen langer dan nodig door die kleine hoofdjes blijven spoken. Daarom is het beter dat eerlijk wordt verteld wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren.

Voorbereiden op wat komen gaat
Of u uw kind afscheid wilt laten nemen door bij de overledene te gaan kijken, is aan u. Ik adviseer wel, om eerst zelf te gaan kijken en daarna pas samen met uw kind te gaan. De overleden persoon kan er anders uitzien en zal anders aanvoelen dan het kind gewend is. Het is daarom belangrijk dat u vooraf goed uitlegt wat uw kind kan verwachten. Het is ook goed om kinderen vooraf te vertellen hoe de uitvaart ongeveer zal verlopen. Ze krijgen zo de gelegenheid om vooraf vragen te stellen, zodat niet alle vragen tijdens de uitvaart op u af komen.

Een waardevolle rol in de uitvaart
Veel kinderen vinden het fijn om nog een mooie tekening te maken voor degene die dood is gegaan. Deze tekening kan bij de kist komen te liggen, maar kan ook gebruikt worden als afbeelding op de rouwbrief of liturgie.
Soms wordt door de kinderen de uitvaartkist beschilderd of beschreven. Er zijn veel mogelijkheden om kinderen tijdens de uitvaart één of meerdere taken te geven.