Donderdag 9 april konden we kijken naar de 10e uitvoering van “the Passion”, waarvan de eerste keer zich afspeelde in Gouda. Een bijzondere aflevering dit keer, vanwege de wereldwijde crisis waar we met elkaar doorheen moeten. Het Nederlandse woord -passie- is een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand, en laten we eerlijk zijn, in deze tijd verlangen we allemaal naar iets wat we -voorlopig- niet hebben.

Deze crisis zet ons met beide benen op de grond, althans, als we hier open voor staan. Want wist u dat in de 6e eeuw de ‘Pest van Justinianus’ voor 5.000 doden per dag zorgde in het Romijnse Rijk, dat bijgaande afbeelding een 17e eeuwse gravure is van een zogenaamde ‘pestdokter’. Bijzonder detail is hier toch wel de mondkap die gedragen wordt. Maar wat denken we van de cholera, de Spaanse griep, de Hongkong griep, Ebola, Sars, de Mexicaanse griep…allemaal ziekten die gigantische aantallen doden eisen.

Wij zijn enthousiast over de vele mensen in de zorg, schoonmaak, en noem maar op, die toch eigenlijk, net als wij in uitvaartland, ‘gewoon’ aan het werk zijn. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat, ondanks de goede zorgen, mensen onder je handen overlijden. Maar net zo verschrikkelijk is het als wij naar ouders toe moeten die net hun kind aan een ziekte of ongeluk moeten missen in de dood of tijdens een bevalling overlijden. Het nemen van afscheid van een overledene is belangrijk voor het rouwproces, en de nadruk wordt nu gelegd op het kleine aantal mensen die dit tijdens een uitvaart kunnen doen.

Vreemd, als je bedenkt dat families vaak zeer bewust kiezen voor een intiem afscheid met een beperkt aantal mensen. Een afscheid met alleen het gezin, en hierna een borrel op het leven van de overledene is immers niets nieuws en gebeurt steeds meer.

“The Passion” die op de donderdag voor Pasen wordt gespeeld dient als hoop. Hoop voor ons mensen, omdat Pasen staat voor nieuw leven, denk aan de vele eieren die hier symbool voor staan. Hoop dat de kinderen weer snel naar school kunnen gaan, er zijn immers miljoenen kinderen die niet weten wat onderwijs is, laat staan dat ze dit thuis online kunnen krijgen.

Hoop dat de economie zich wereldwijd kan herstellen, omdat er niet alleen veel mensen lijden aan dit vreselijke virus, maar ook lijden aan een uitzichtloos bestaan omdat ze hun bedrijf niet kunnen uitoefenen.

Hoop, dat we ons realiseren dat we niet onsterfelijk zijn, dat we moeten genieten van de kleine dingen die het leven ons biedt en hier tevreden mee zijn.

Hoop, dat dit virus een halt toegeroepen kan worden en niet al te snel gevolgd zal worden door een nieuwe variant.

Marja Oosterman www.oleander-uitvaartzorg.nl 06-52553676