Het verdwijnen van een aantal krantentitels in medialand, dus ook in Tiel, heeft geresulteerd in een vergaarbak van informatie uit een grotere regio dan in Tiel gebruikelijk. Zeker als u het gedeelte openslaat waar dit artikel is geplaatst, staren een hele hoop al dan niet vriendelijk kijkende ondernemers uit uitvaartland u aan…oftewel….het “smoelenboek” is geboren.
Toen zo’n acht jaar geleden Oleander Uitvaartzorg aan u werd gepresenteerd, was ik de eerste die met mijn foto in deze krant verscheen en op rotondes te zien was, juist omdat ik me als eerste vrouwelijke ondernemer in Tiel wilde onderscheiden. En kijk nu..een goed voorbeeld doet volgen.
Nu word ik bijna wekelijks benaderd door mensen die aangeven dat ze graag zouden willen werken als uitvaartverzorger omdat het zulk mooi en dankwaar werk is. Dat is het absoluut, maar de werkzaamheden worden inhoudelijk vaak onderschat.
Het is keihard werken, bij nacht en ontij. Je privéleven wordt beïnvloed door wanneer er een melding van overlijden komt. Een afspraak bij de kapper of tandarts tot 2 x toe verzetten is niets geks. Families die me benaderen voor- of na het overlijden van hun dierbare gaan bij mij altijd vóór mijn eigen gezin. Een etentje met de telefoon binnen handbereik, naar de badkamer met telefoon, slapen naast de telefoon..je bent immers permanent beschikbaar en inzetbaar. Je moet kennis en ervaring hebben om, telkens opnieuw, oorzaak en gevolg te kunnen overzien. Bijscholing is onmisbaar, en ik ben trots dat ik als Register Uitvaartverzorger sta geregistreerd in het landelijk register van de SKU zodat Keurmerkhouders mij kunnen vragen om een uitvaart over te nemen. Je moet kunnen omgaan met tijdsdruk en absoluut stressbestendig zijn.
Voor mij persoonlijk zijn de hierboven genoemde ‘nadelen’ zeker geen issue en krijg ik de volledige steun van mijn gezin dat volledig achter me staat. Hier ben ik ze enorm dankbaar voor, want ik realiseer me als geen ander wat het voor hen betekent als we 2e kerstdag na het uitpakken van de kadootjes voor de kleinkinderen, aan tafel willen gaan, en ik gebeld word met de melding van het overlijden van een voldragen baby kort na de bevalling.
We hebben een hele week van het kerstdiner gegeten…want zo’n melding heeft impact op iedereen.
Maar ik begrijp de vele aanvragen voor een stageplaats…het is een prachtig beroep, het maakt me dankbaar en gelukkig dat ik zoveel lieve, fijne families mag begeleiden die de weg naar Oleander Uitvaartzorg weten te vinden, ondanks dit ‘smoelenboek’.

Marja Oosterman
www.oleander-uitvaartzorg.nl
06-52553676