Dit is een slogan die men meer herkent met het woord: “drank” aan het begin. En misschien vindt u het wel een hele vreemde start van dit artikel… Dat kan ik me zeker ook voorstellen. Degenen die maandelijks hun best doen om alle rekeningen te betalen en ook nog eens een gezonde maaltijd op tafel te krijgen, kunnen een grote zak met geld bijzonder goed gebruiken. Voor velen speelt geld een zodanige rol in hun leven dat ze de hele dag bezig zijn om te bedenken hoe ze het einde van de maand tot een goed einde kunnen brengen.

In 1974 ben ik als notarieel medewerker in mijn geboorteplaats bij de plaatselijke notaris gaan werken. In die tijd had een notaris een bepaalde status, stond als notabele bekend, zeker in een klein dorpje als Monster. De manier waarop we werkten was totaal niet te vergelijken met de werkprocessen die op een huidig notariskantoor te vinden zijn. De akten werden getypt met een velletje carbonpapier ertussen, zodat er in ieder geval een kopietje was (de kopieermachine moest de intrede in het notariaat nog maken). De vellen waarop getypt werd hadden een heus watermerk en een geldwaarde van twee gulden, en het was een kunst om vooral foutloos te typen op een “hamertje-tik” machine. Een elektrische werd pas eind jaren 70 geintroduceerd.

Mocht er toch een eventuele fout hersteld moeten worden, bood een speciaal “stuf”potlood uitkomst, waarbij het zaak was om niet te hard op het papier te drukken, omdat er anders een gat in verscheen. Ook het plaatsen van het zegel van de notaris was een uitdaging: hiervoor werd lak gebruikt die verwarmt moest worden, waarbij je moest oppassen dat een en ander niet al te warm werd zodat het papier vlam vatte!

45 jaar later heeft het notariaat een metaformose ondergaan. Het faxapparaat dat in de jaren 80 zijn intrede deed en waarbij iedereen zich stond te vergapen, is verleden tijd. Het digitale tijdperk heeft voor heel veel snelheid gezorgd en biedt uitkomst bij dossiers die een nalatenschap behandelen. Ook toen al waren families over de hele wereld verspreid, en was het traceren van de erfgenamen een langdurige onderneming. En het was noodzaak dat alle neuzen van de erfgenamen dezelfde kant op wezen, iets, dat ook in onze huidige samenleving nog wel eens voor problemen kan zorgen.

Als uitvaartondernemer word ik al snel betrokken bij de relationele verhoudingen in een familie en ik vind het een uitdaging om op gepaste wijze tussen alle belanghebbenden te balanceren. Het is immers belangrijk om een neutrale rol te hebben, en de familie te wijzen op een notaris die de financiele belangen van eenieder kan behartigen. Geld speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven, maar zodra er veel geld na een overlijden te verdelen is, staan de erfgenamen op “scherp” en wordt “de ander” met oplettendheid bekeken. Want vaak geldt in deze situaties: geld maakt meer kapot dan je lief is…..

 

Marja Oosterman
www.oleander-uitvaartzorg.nl
06-52553676