U vraagt zich misschien af of een uitvaartverzekering op uw leeftijd nog wel zinvol is? Een terechte vraag. Aan de ene kant wilt u voorkomen dat uw nabestaanden met de hoge kosten voor een uitvaart geconfronteerd worden en anderzijds wilt u niet te veel premie betalen.

In ieder geval is het goed om te weten dat u bij de meeste uitvaartverzekeraars nog tot uw 74e levensjaar een polis kunt afsluiten die de kosten van een begrafenis of crematie dekt.

Waar houdt u rekening mee?

Bent u van plan om een uitvaartpolis af te sluiten? Houdt dan wel even rekening met het volgende:

  • Hogere premie: hoe ouder u bent, hoe meer premie u per maand zult moeten betalen. Dit komt omdat het risico over een kortere periode moet worden afgedekt
  • Medische keuring: als je op latere leeftijd een uitvaartverzekering wilt afsluiten, zal de verzekeraar een uitgebreide medische keuring willen doen. Aan de hand van een ingevulde gezondheidsverklaring wordt de levensverwachting ingeschat. In het ergste geval wordt u voor de polis geweigerd of moet u twee jaar wachten tot de dekking ingaat.
  • Uitvaartverzorger: u heeft altijd vrije keuze bij het inschakelen van een uitvaartbegeleider U bent niet gebonden aan uitvaartondernemingen die met de verzekeraar samenwerken.

Wel of niet zinvol?

Of u een uitvaartverzekering zinvol vindt, blijft een persoonlijke afweging. Enerzijds hoeven uw nabestaanden niet op te draaien voor de kosten, maar anderzijds moet u zelf wel een hoge maandpremie aan de verzekeraar overmaken. Het kan in elk geval geen kwaad om na te gaan of uw dierbaren uw spaargeld kunnen gebruiken om uw uitvaart te bekostigen. Is dat niet het geval? Dan kan een uitvaartverzekering uitkomst bieden. Dat scheelt u en uw nabestaanden de nodige kopzorgen.

Alternatieven?

Als de verzekeraar u weigert voor een uitvaartpolis of als u een verzekering niet zinvol vindt, zijn er een aantal alternatieven die u kunt overwegen:

  • Banksparen: geld opzij zetten middels een spaarrekening is wellicht de meest veilige optie, maar biedt het minste rendement. Voordeel is dat het geld altijd van de rekening kan worden gehaald en bovendien valt onder het depositogarantiestelsel.
  • Uitvaartdeposito: een deposito is een rekening waar u eenmalig of in meerdere stortingen geld naar overmaakt tegen een gunstigere rente dan bij een spaarrekening. Na overlijden komt het totale gestorte bedrag + rente vrij voor de nabestaanden. Dit mag vervolgens belastingvrij worden gebruikt om de uitvaart te bekostigen. Het nadeel van een uitvaartdeposito is dat deze niet valt onder het depositogarantiestelsel en dat het geld normaliter pas na overlijden beschikbaar komt.

Bron: UitvaartNet.nl