In Houten werd in begin november de jaarlijkse (kleine) uitvaartbeurs gehouden. Met veel van de toeleveranciers heb ik al jaren een goed (veelal telefonisch) contact, en het is dan prettig om elkaar weer even te ontmoeten en bij te praten. Een nieuwe kennismaking had ik met Ann Kooijman. Zij heeft vanuit België de Bio Sac 200 geïntroduceerd, en is hier exclusief importeur van.

Bio Sac 200 is een niet-invasieve (lees: men gaat niet met apparatuur het overleden lichaam in) conserveringstechniek om lichamen van overledenen in goede staat te houden en de ontwikkeling van geuren tegen te gaan vanaf het moment dat de dood is geconstateerd door de arts.

De techniek houdt in dat er, afhankelijk van hoe lang de ontbinding moet worden uitgesteld, twee of meer zakjes direct op de droge huid van het lichaam van de overledene worden gelegd. De zakjes wegen elk 200 gram en zijn gevuld met actieve koolstof en natuurlijke klei, geïmpregneerd met kaliumpermanganaat.

Bio Sac 200 absorbeert de door lichamen van overledenen uitgestoten gassen en vluchtige organische stoffen waarin bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ontbindingsproces dat de cellen vernietigt, zich kunnen ontwikkelen. Bio Sac 200 gaat dit tegen en is zodoende een effectief middel om lichamen van overledenen te conserveren. Door de werking van Bio Sac 200 kan het lichaam van de overledene, afhankelijk van het aantal zakjes dat bij de toepassing van deze techniek wordt gebruikt, 5 tot 10 dagen lang worden geconserveerd.

De Bio Sac 200-techniek wordt gebruikt voor de eerste conservering van het lichaam van de overledene. Bij toepassing van deze techniek zijn er GEEN koelruimten of, als het lichaam van de overledene wordt opgebaard, koelplaat nodig, hetgeen energie en dus kosten spaart.

IMG_2708 IMG_2709