Dementie is een verzamelnaam voor wel ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

Geheugenstoornissen alleen maken iemand niet dement, en niet bij alle vormen van dementie komen geheugenstoornissen voor. Er kunnen gedragsveranderingen ontstaan, maar ook kan er bijvoorbeeld onrust of agressie optreden. Er wordt pas over dementie gesproken als de klachten zo ernstig zijn dat ze het functioneren in het dagelijkse leven beïnvloeden.

Maar in het dagelijkse leven kan iemand met dementie ook geconfronteerd worden met een ingrijpend verlies, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een dierbaar iemand. Want iemand met dementie is niet alleen die 80 plusser die niet meer weet welke dag het is, het kan evengoed uw 50-jarige buurvrouw zijn die passief gedrag vertoont of de jonge man van een paar straten verderop die de hele dag het huis niet uitkomt en lusteloos op de bank hangt.

Want wist u dat er op dit moment (april 2019) 270.000 mensen in Nederland zijn met dementie, en dat hiervan ruim 12.000 mensen jonger zijn dan 65 jaar? En dat er ook nog een groot aantal is dat niet is gediagnostiseerd?  Als vrouw-zijnde vind ik het een bijzonder verontrustende gedachte dat ik 1 van de 3 vrouwen kan zijn die getroffen zal worden door dementie!!

Als uitvaartverzorger kom ik regelmatig in contact met families, waarvan een partner met dementie overlijdt, of waarvan de dementerende partner alleen achterblijft. Ik vind het van groot belang om deze partner bij de uitvaart van zijn of haar geliefde, te betrekken. Ook al betekent dit dat je sommige dingen een aantal maal zal moeten herhalen omdat een moment later het besprokene vergeten zal zijn, je geeft mensen op deze manier wel hun waardigheid terug. En heeft niet ieder mens het recht om afscheid te nemen?

Probeer te kijken naar hetgeen iemand nog kan, over welke periode in het gezamenlijke leven nog wel herinneringen zijn. Misschien kan het prominent aanwezige oude, houten kastje een bruggetje zijn bij het uitzoeken van de kist, of kan het luisteren naar oude liedjes een mooie en dierbare aanvulling zijn bij het afscheid.

Wees niet bang om een dementerende (ouder) bij het afscheid te betrekken; als licentiehouder mag ik mijzelf Dementievriendelijke Uitvaartverzorger noemen, en wil ik u graag begeleiden bij een dementievriendelijke uitvaart.