Winkelketens geven de vergrijzing van onze bevolking als reden om meer producten in eenpersoonsverpakkingen te stoppen, en prijzen het gemak van kant-en-klaarmaaltijden aan die meestal ook in plastic zijn verpakt. Nu vind ik dit nogal stigmatiserend, want kijk eens rond in de buurt van de plaatselijke fastfood ketens waarvan de hamburger en milkshake verpakkingen rijkelijk rondzwerven en gedumpt worden op tijdstippen waarop de meeste ouderen onder ons al lang en breed onder de wol liggen. De hoeveelheid afval die de verpakkingen van diverse etenswaren met zich mee brengt is verontrustend en een bedreiging voor ons milieu.

In de wereld van de uitvaart is het milieubewust uitvaren een veelbesproken onderwerp, en dan met name over de verpakking van een lichaam waarin dit begraven of gecremeerd zal worden. Er is volop keuze uit massieve kisten, spaanplaat kisten al dan niet met een laagje fineer of foliewax bedekt, maar ook voorbeelden van manden van diverse soorten riet of houten kisten bekleed met een zachte, gekleurde stof zitten in mijn werktas. Het “uitvaren” in een doek of wade krijgt steeds meer bekendheid, en zelf mocht ik een aantal families begeleiden waarbij we gebruik maakten van een takkenbaar- of baarplank waarbij de overledene in zijn of haar favoriete dekbed overtrek werd gewikkeld. Confronterend? Ja. Mooi door eenvoud? Ja. Milieubewust? Jazeker!

In een aantal staten van Amerika is het resomeren van een overledene reeds toegestaan. Resomeren is een alternatieve uitvaarttechniek die na een wetswijziging in Nederland toegepast kan worden naast het begraven of cremeren van een lichaam. Het proces hiervan start met het scheiden van het lichaam en diens omhulsel zoals een kist. Een kist kan op deze wijze wel 50 keer hergebruikt worden in tegenstelling tot de huidige situatie bij begraven of cremeren. Na neutralisatie met zuur is de ontstane vloeistof bij het resomeren niet meer milieubelastend en kan door het riool worden gespoeld. Confronterend? Ja. Vergelijkbare situatie als bij de introductie van het cremeerproces ruim 100 jaar geleden? Jazeker! Met dit belangrijke verschil dat een kist bij een huidige crematie NIET wordt hergebruikt.

Uiteraard wil ik u graag meer vertellen over milieuvriendelijke lichaamsomhullingen, maar ook over de verschillen tussen een algemene versus particuliere begrafenis, het crematieproces of het resomeren.

Marja Oosterman