Op het moment dat u dit artikel leest, zijn de schoolvakanties al weer bijna afgelopen. Dit betekent voor veel weggebruikers een toename van het verkeer met files tot gevolg, maar ook in Tiel en omgeving zien we dan weer heel veel fietsers op de weg, en dan met name jonge fietsers, die al dan niet voor de eerste keer naar de middelbare scholen gaan. De basisschool leerlingen worden voor het merendeel nog begeleidt door ouderen bij hun schoolgang, maar de jonge pubers vinden hun weg alleen, of, samen met vriendjes.

Als moeder en oma vind ik dit een verontrustende tijd….. Niet dat de kinderen zelfstandig naar een middelbare school gaan….maar met name de angst voor weggebruikers om hen heen. Want wees eens eerlijk, hoe vaak ziet u rondom de scholen dat de ouders met een behoorlijke snelheid aan komen rijden in een auto, het kind, of de kinderen, uit de auto laten stappen en dan zelf weer snel wegrijden, omdat ook zij op tijd op hun werk worden verwacht.

En als u terugdenkt aan uw eigen schooltijd…….was het immers heel gezellig om met elkaar naar school te fietsen, waarbij dan minder scherp op het overige verkeer werd gelet. Toegegeven, er waren destijds minder auto’s, maar toch…

Mijn kleinzoon heeft voor de vakantie een opdracht meegekregen van school……om een foto te maken met een rode ballon, ergens op het vakantieadres. Deze foto’s worden dan door de hele school opgehangen om de verschillende plaatsen te laten zien waar ze zijn geweest. Toen ik de bewuste foto met de bijbehorende opdracht zag, moest ik meteen denken aan de kinderen die hun 6 weken vakantie gewoon in de achtertuin doorbrengen, om welke reden dan ook. Ik vraag me dan af of dit de insteek van de leerkracht is geweest. Voor veel mensen, en zeker ook voor veel ouderen, is zo’n langdurige vakantie bijna niet door te komen, simpelweg omdat zij met vakantiesluitingen te maken krijgen op adressen waar zij anders hun grote aanbod aan vrije tijd doorbrengen. Er is in die weken veel eenzaamheid in een periode die eigenlijk leuk, gezellig en ontspannend zou moeten zijn.

Hoe zijn de vakanties eigenlijk in uitvaartland geregeld? Daar kan ik heel kort over zijn: NIET! Als uitvaartondernemer ben je 24/7 beschikbaar, en dat is prima, daar kies je ook voor (ik in ieder geval wel!) Bij afwezigheid door ziekte of verlof, is het belangrijk een vervanger te kiezen die bij jou EN de onderneming past. Maar dan nog, als ook mijn telefoon is doorgeschakeld, blijf je betrokken bij de families die een overlijden melden, simpelweg omdat je met hen meeleeft. Op de achtergrond blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in de dagen tot aan de uitvaart, om daarna een volledige terugkoppeling te ontvangen.

Vakantie…….laten we niet voor elkaar bepalen hoe een “werkloze” periode dient te worden ingevuld..

Marja Oosterman
www.oleander-uitvaartzorg.nl
06-52553676