Op de lagere school hadden wij een onderwijzer die elke maandag een verrassing op het schoolbord had getekend: de tekening stelde een spreekwoord of gezegde voor, en als klas moesten wij uit de tekening opmaken welk spreekwoord dit dan was.

Mijn basisschool periode ligt inmiddels al zo’n 50 jaar achter me, maar nog steeds zijn een hoop spreekwoorden “gesneden koek” oftewel: geen probleem!

Bij het regelen van een uitvaart vliegen de spreekwoordelijke gezegden mij soms om de oren, en wordt muziek op allerlei manieren ingezet. Veelal begint dit vrij direct als men niet uit de toon wil vallen.  Vaak is er binnen het gezin wel iemand die veel noten op zijn zang heeft en de boventoon voert,  maar als diens omgeving niet naar zijn of haar pijpen wil dansen, zal hij of zij een toontje lager moeten zingen.

Ik probeer dan om alle registers open te trekken en zet alles op haren en snaren om een uitvaart te organiseren die als muziek in ieders oren klinkt. Na afloop zing ik dan het hoogste lied en luister in mijn auto naar de radio waar regelmatig een muziekstuk uit de “Uitvaart Top 10” langskomt.

Op de eerste plaats van deze Top 10 staat al jaren het duo Sarah Brightman met Andrea Bocelli, op de voet gevogld door Eric Clapton en Marco Borsato. Ook Metallica, Guns N’Roses en Queen hebben hun weg naar deze hitlijst gevonden.

Wat is het doel van muziek bij een uitvaart? Hier kun je eigenlijk van alles bij bedenken. Een stilte voelt voor veel mensen ongemakkelijk. Het is voor ons als uitvaartleiders soms ook moeilijk om mensen stil te krijgen, er is altijd wel iemand aanwezig om de eerste viool te spelen.  Maar muziek bij een uitvaartplechtigheid kan ook een mooie onderbreking zijn en een bruggetje vormen tussen de sprekers.

Muziek kan overheersen, net als die uitvaart waarbij sprekers niet gewenst waren, en er een heel uur naar klassieke muziek werd geluisterd. Omdat ik vaak achterin de zaal ben, zie je na een tijdje dat mensen niet meer stil kunnen zitten en er een vrij ongemakkelijke sfeer ontstaat.

Maar het gebeurt vaker dat muziek ontroert, je kan raken, en een innerlijke stilte creëert.  Voor mij is het elke keer verrassend naar welke muziek we gaan luisteren en mijn wens is dan ook dat de lier niet aan de wilgen wordt gehangen.

 

Marja Oosterman
www.oleander-uitvaartzorg.nl
06-52553676